Ambalaje ecologice pentru produsele promotionale

 

Una dintre preocuparile industriei de produse promotionale legate de sustenabilitate este utilizarea unor ambalaje ecologice. De cele mai multe ori, obiectele promotionale pe care le achizitionati pentru promovare sunt ambalate, uneori si cu materiale protectoare suplimentare. Produsele pot fi sustenabile, insa un ambalaj poluator nu se potriveste cu directia aleasa de protejare a mediului.

 

Ambalajele in zona de echilibru ecologic

Sa ne uitam putin la ceea ce inseamna ambalaje in general. Pentru produsele promotionale, ambalajele inseamna cutii, interioare preformate, hartie, pungi, folii protectoare, role, material de umplutura, lazi, paleti etc.

Materialele din care sunt realizate aceste ambalaje pot fi: carton, hartie, lemn, plastic (sub toate formele), metal (aluminiu, aliaje), materiale textile. Cresterea cantitatii de ambalaje aflata in circulatie a impus necesitatea pastrarii echilibrului ecologic. De aceea, ca si in alte industrii, productia de obiecte promotionale a apelat la realizarea ambalajelor din materiale mai prietenoase cu mediul.

Elemente din plastic au fost inlocuite cu structuri din carton de rezistenta similara. Ambalajul propriu-zis s-a eliminat acolo unde utilizarea era mai mult estetica decat protectoare. Multe dintre materialele naturale au fost inlocuite cu aceleasi materiale reciclate, economisind resursele naturale.

 

Idei de inlocuire a materialelor sau a ambalajelor

Majoritatea producatorilor de produse promotionale cu care lucram au depus efortul de realizare a ambalajelor din materiale reciclabile sau reciclate. Vorbim aici in special de ambalajele din carton. Avem numeroase produse in portofoliu care sunt ambalate in cutii din materiale certificate FSC®. sunt realizate din materiale reciclate: hartie reciclata, sticla reciclata, PET sau ABS reciclat etc.

 

Reducerea ambalajului pentru economie de material este alta varianta eco-friendly, impreuna cu eliminarea elementelor de plastic:

Oferirea de cadouri in pungi de hartie este in continuare o idee foarte buna, hartia putand fi refolosita sau reciclata foarte usor. Exista insa si optiunea personalizarii unor sacose din bumbac sau iuta, sacose care vor fi cu siguranta reutilizate ulterior primirii lor.

Ambalaje ecologice – reciclabile, refolosibile, biodegradabile

Pe langa materiile prime si materialele folosite in productia de ambalaje ecologice, reciclarea si refolosirea lor protejeaza mediul. Cartoanele, hartia, bumbacul, plasticul de anumite tipuri – toate pot fi atat reciclate, cat si reutilizate in alte scopuri. De exemplu, ambalajul unei sticle sau al unui pahar pot fi folosite ca suport de telefon sau pentru un ghiveci mic:

Pentru partea de umplutura a cutiilor de cadouri, este benefica folosirea unor materiale cat mai sustenabile. Se pot folosi fulgii biodegradabili sau hartia reciclata in folii sau tocata (shredded paper):

 

Indiferent de produsele alese, luati mereu in considerare si ambalajele folosite, pentru ca actiunile voastre de promovare sa aiba o amprenta cat mai scazuta asupra mediului. Consultantii Lexonn va stau la dispozitie pentru detalii si sugestii potrivite proiectelor voastre.